Agenda

Superposition

Toneelschuur Producties/ Vanja Rukavina

Toneel
  • Locatie Kleine Zaal
  • Tijd 20:30
  • Pauze Nee
  • Rang 1 € 22,50
Archief

We sluiten het jaar af met een toneelvoorstelling met een Gouds tintje. De in Gouda getogen Vanja Rukavina regisseert namelijk deze humoristische voorstelling. Een internationaal topteam van Nederlandse en Japanse wiskundigen zijn dicht bij het ontdekken van een formule die cultuurverschillen verklaart. Hun clashes en misverstanden onderling laten zien dat hun model broodnodig is. In de wiskunde is er één waarheid, en om die in stand te houden worden er soms imaginaire getallen verzonnen of wordt er met nog-niet-bewezen theorieën gewerkt. Is er ook zo’n waarheid over culturen? Of kunnen er, net als in de kwantummechanica, ook twee verschillende dingen tegelijk waar zijn?

VANJA RUKAVINA OVER SUPERPOSITION:
‘Op kwantumniveau, als een elementair deeltje zich in ‘superpositie’ bevindt, bevindt het zich in 2 (of meerdere) staten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld op meerdere verschillende plekken of in een stabiele en instabiele staat op hetzelfde moment. Zelf ben ik bi-cultureel opgevoed en put altijd uit twee verschillende bronnen. De wereld van voormalig Joegoslavië en die van het huidige Nederland. Ik voel me constant verbonden en eenzaam tegelijkertijd als ik me beweeg tussen die werelden. Ik voel me rijk aan verschillende perspectieven maar ook voel ik me nergens écht thuis. Daarnaast studeer ik al 11 jaar de Japanse taal en heb vele reizen door het land gemaakt. Door als buitenstaander een derde cultuur te observeren en een poging te doen om die te proberen ervaren wordt me steeds duidelijker hoe waardevol het is om buiten je eigen bubbel te stappen. Ook al wijken verschillende werelden totaal van elkaar af, ze zijn allebei even waar.’

BIO VANJA RUKAVINA:
Vanja rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en speelde meteen na zijn afstuderen gedurende een periode van 6 jaar in verschillende voorstellingen bij Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2017 speelt Rukavina bij Het Nationale Theater waarin hij in 2018 voor zijn rol in de voorstelling The Nation de Arlecchino won voor beste mannelijke bijrol. In 2014 maakte hij samen met Daria Bukvic, Saman Amini en Majd Mardo de voorstelling Nobody Home die geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Zijn eigen performance BOKKO in samenwerking met Karel van Laere reisde gedurende 8 jaar door Europa, China en Zuid-Korea en in 2019 presenteerde hij zijn solovoorstelling LANGUAGE over taal en identiteit, die in datzelfde jaar werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

REGIE VANJA RUKAVINA
MET RINO DAIDOJI, MIZUKI KONDO, KEJA KLAASJE KWESTRO, BRAM SUIJKER
IHKV DE COPRODUCERS

Gezellig Nagenieten arrangement

  • Een gereserveerd tafeltje in een van de foyers
  • Een drankje naar keuze (uit het Hollands assortiment)

  • Een plank met hartige hapjes zoals bittergarnituur, diverse nootjes en kaaskoekjes
Bijboeken €11,50 p.p.

Warm Welkom arrangement

  • Koffie naar keuze of een potje thee met glaasje stroopwafellikeur met slagroom

  • Diverse zoete lekkernijen zoals boterkoek, brownies en petit fours
Bijboeken €9,50 p.p.

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend

Tips