World Food & Film Festival oogst succes en geeft mogelijkheden tot groei
Na drie sfeervolle voorproefjes in de ontmoetingscentra was het afgelopen weekend eindelijk zover: de allereerste editie van het World Food & Film Festival. Twee dagen lang veranderde het stadsstrand van GOUDasfalt in een bruisend festivalterrein, gevuld met films, wereldse smaken, muziek en persoonlijke verhalen. Het festival is een initiatief van de Goudse Schouwburg, die als Podium van de Stad steeds vaker buiten de schouwburgmuren te vinden is. Met dit evenement zette de schouwburg haar eerste stap op de levendige stadsoever GOUDasfalt.
Bezoekers maakten kennis met buurtkoks die niet alleen hun gerechten serveerden van vegan Afrikaans tot Koreaans gimbap, maar ook de persoonlijke verhalen erachter deelden met het project Voedselverhalen. Het terrein vulde zich met livemuziek uit alle windstreken van het Chinese Flying Lanterns tot Surinaamse Warimbo Krioro, kinderen ontdekten nieuwe werelden in creatieve workshops en theater, en overal werd zichtbaar hoe eten en cultuur mensen samenbrengen.
Programmamaker Marcel Kamphuis van de Goudse Schouwburg en Cinema Gouda kijkt terug op een succesvolle editie: “Het succes van deze eerste editie smaakt naar meer. We hopen ook zeker op een vervolg in 2026, met een groter programma op GOUDasfalt én in de ontmoetingscentra. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een digitaal kookboek in samenwerking met een lokale filmmaker.”
Ook tussentijds blijft de schouwburg verhalen vertellen over voedsel en cultuur. Op vrijdag 24 oktober staat de speelfilm Porte Bagage op het programma, in combinatie met een humoristische voorstelling van cabaretier Nabil. En op vrijdag 27 maart brengen comedian Howard Komproe en kok Noni Kooiman in Peper & Zuur de Surinaamse geschiedenis tot leven via de keuken.
Het World Food & Film Festival heeft Gouda laten proeven van de wereld. En dit is nog maar het begin. Het festival werd mogelijk gemaakt door het Inovatiefonds van Gemeente Gouda, Popunie Zuid-Holland en GoudApot.