Nieuws

Theatrale wandeling met Goudse oorlogsverhalen tijdens Theater Na de Dam

De Goudse Schouwburg en het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland geven oorlogsverhalen een stem in een uniek samenwerkingsproject met Theater Na de Dam. Door het project komen jongeren, door de samenwerking met de ouderen, in contact met de nog levende geschiedenis. Gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis voor een theatrale wandeling op donderdag 4 mei.

De wandeling start om 16:00 en 21:00 op twee locaties in Gouda. In de week voorafgaand aan de voorstelling ontvangen bezoekers informatie over het vertrekpunt. Een kaartje hiervoor is verkrijgbaar voor 3,50 euro en is inclusief een drankje.

Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?

Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven, want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard. De landelijke organisatie Theater Na de Dam zorgt er sinds 2010 met succes voor, dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu.

Het project is in opzet eenvoudig, de uitwerking indrukwekkend. In de periode voorafgaand aan en in de meivakantie gaat een groep jongeren tussen de 12 en 20 jaar uit Gouda zich onder leiding van een professionele theatermaker, Tania Christina, verdiepen, in de persoonlijke herinneringen die mensen hebben aan de Tweede Wereldoorlog. Zij spreken met deze ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd.

Theater Na de Dam is een samenwerking tussen de Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis en wordt gesteund door het VSB Fonds en de Graaf Floris Prijs.