Nieuws

Bijgeboekt: Beatrice de Graaf – Poetins oorlog (dinsdag 27 februari 2024)

Het seizoen is pas net begonnen, maar we hebben opnieuw een voorstelling bijgeboekt. Beatrice de Graaf komt op dinsdag 27 februari 2024 naar Gouda met een voorstelling over hoe Poetin radicaliseerde. Kaarten zijn direct in de verkoop gegaan.

 

De Graaf maakt aan de hand van historische voorbeelden en wetenschappelijke inzichten duidelijk hoe geschiedenis in onze tijd als een wapen kan dienen voor oorlog en geweld.

 

Tickets ➞

 

Poetin stortte Europa in de grootste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds fascineert de vraag waarom hij eigenhandig het pad van de vernietiging koos. Hoe radicaliseerde Poetin? En op welke historische en religieuze gronden rechtvaardigt hij de oorlog? In Poetins oorlog: geschiedenis als wapen duikt historica Beatrice de Graaf, samen met onderzoeker Niels Drost, in deze vragen. Ze laten zien hoe de Russische president in ruim 500 speeches langzaam een front opende richting het Westen en haar waarden.

 

Maken leiders in oorlogstijd irrationele beslissingen door hun historische overtuigingen? En kan Poetins kijk op het verleden ons iets zeggen over hoe deze oorlog eindigt? Beatrice laat je op deze avond zien waarom geschiedenis nooit helemaal verleden tijd is.

 

Beatrice de Graaf is historicus, faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht en auteur van meerdere boeken. Niels Drost is Rusland onderzoeker bij instituut Clingendae