Nieuws

Bezoek staatssecretaris Gräper aan Theaterdelta Zuid-Holland

Door nauwe samenwerking jongeren door kunst en cultuur verbinden en versterken

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft op woensdag 24 april 2024 een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg, om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal. Méér jongeren te laten deelnemen aan kunst en cultuur en hen door cultuurparticipatie te versterken is één van de belangrijke pijlers van de Theaterdelta. Het bezoek van staatssecretaris Gräper aan de Goudse Schouwburg was onderdeel van een dag in het teken van meerdere cultuureducatie en -participatie projecten en initiatieven in provincie Zuid-Holland.

Express Yourself

Vijf jongeren die deelnemen in het succesvolle project Express Yourself lieten op het toneel van de Goudse Schouwburg door urban dance, muziek, spoken word en hiphop staatssecretaris Gräper zien wat cultuurparticipatie voor hen betekent. In een persoonlijk en inspirerend gesprek op het toneel vertelden zij de staatssecretaris over hun eigen drijfveren en welke impact het traject van Express Yourself op hun dagelijkse leven heeft. Hoe belangrijk het is om te leren opkomen voor jezelf en een stem te krijgen en hoe coaching door inspirerende makers en urban podiumkunstenaars hen daarin versterkt heeft. Express Yourself wordt na twee succesvolle edities in Gouda nu ook ingezet bij de mbo-instellingen van Dordrecht, Gouda en Leiden: ROC Da Vinci en mboRijnland.

Talentontwikkeling

Daarnaast was er grote interesse van de staatssecretaris in de doelstellingen van de Theaterdelta Zuid-Holland om structureel samen te werken aan talentontwikkeling en het creëren van een goede voedingsbodem voor jong talent. Belangrijk onderdeel van het gesprek tussen de theaters en de staatssecretaris was de rol van de podiumkunsten in de maatschappij. Ook de noodzaak om duurzaam te bouwen aan lange lijnen, borging en continuïteit van de plannen was punt van aandacht.

Meer weten over de Theaterdelta Zuid-Holland waarin de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal samenwerkt met Kunstmin Dordrecht en de Goudse Schouwburg? Kijk op www.theaterdelta.nl!