Een poëtische zoektocht naar houvast
In Denkend aan Holland stapt een man met een verblijfsvergunning de poort van het AZC uit de samenleving in. Hij kent alle procedures en loketten, maar het land en haar inwoners kent hij nog niet. Hij is schrijver en vastbesloten dat te blijven. In een intieme setting neemt hij het publiek mee op zijn ontdekkingsreis. Naar wonen in een nieuw land. En werken. En vriendschappen. En liefde. Maar ook naar wat dit land is, en wie er eigenlijk over mag schrijven. Soms doet hij dat in meeslepende scènes, dan weer voorlezend uit zijn eigen werk.
In deze voorstelling neemt acteur George Tobal je mee in een poëtische, ontroerende en grappige zoektocht naar iets wat vertrouwd voelt. Wat gebeurt er als je in een land aankomt dat je wel mag bewonen, maar niet vanzelfsprekend begrijpt? En hoe reageert dat land op jou? Denkend aan Holland raakt daarmee aan iets universeels: de stille eenzaamheid die kan ontstaan als je je nergens echt vertrouwd voelt. Het verlangen om erbij te horen, zonder jezelf te verliezen. En de menselijke veerkracht om dat tóch te proberen—met humor, verbeeldingskracht en poëzie.
WAT WE DOEN maakte eerder Hoe ik talent voor het leven kreeg samen met tientallen mensen die ervaring hebben met het leven in een AZC. Denkend aan Holland is gemaakt op basis van gesprekken met hen over hun eerste stappen in Nederland met een verblijfsvergunning.
Onderzoek en verdieping
Voorafgaand aan de ontwikkeling van Denkend aan Holland is er een verdiepend vooronderzoek uitgevoerd door regisseur Floris van Delft in samenwerking met NewBees. In dit traject spraken ze met tientallen nieuwkomers, werkgevers, beleidsmakers en jongeren, verspreid over meerdere steden. Deze gesprekken en ervaringen vormden de basis voor het script en de thematiek van de voorstelling. Daarmee staat Denkend aan Holland stevig geworteld in de realiteit van vandaag en biedt het niet alleen een theatrale ervaring, maar ook een maatschappelijk onderbouwd perspectief.
NewBees begeleidt nieuwkomers naar werk en participatie via stages en traineeships bij lokale organisaties. Hun missie is het bevorderen van een inclusieve samenleving en werkvloer, door talent en gelijkwaardigheid centraal te stellen. Zij ontwikkelen daarnaast – speciaal voor dit project – een aanvullend verdiepingsprogramma. Hoewel dit in eerste instantie bedoeld is voor werkgevers en beleidsmakers, wordt er gewerkt aan een variant die ook geschikt is om als nagesprek of educatief element in het theater ingezet te worden, in samenwerking met lokale instellingen en scholen.
Over het gezelschap/de maker:
WAT WE DOEN werkt aan uitdagende projecten om het met mensen te hebben over de wereld om ons heen – met theater, maar ook met podcasts, standup comedy en lezingen. Wij zijn altijd op zoek naar vormen die passen bij onze onderwerpen én ons publiek. Bekend van onder andere de voorstellingen Mensen zoals jij (2024), So Far So Good (2023), Angry Young Men (2022), Hoe ik talent voor het leven kreeg (2020 en 2022), Een zorg voor later (2021) en MOLLEN (2018 en 2021). Meer informatie op: www.watwedoen.nl
Tekst en regie: Floris van Delft
Spel: George Tobal
Decorontwerp: Robin Vogel
Lichtontwerp: Mike den Ottolander
Technische productie en lichttechniek: Remko van den Ende
Geluidstechniek: Jaap Schledorn
Productieleiding: Elise de Fooij en Kim van Beek
Marketing en communicatie: Nicole Bettonviel, Marisa Santos da Cruz en Špela Semion
Campagnebeeld: Foto: Mark Engelen en Ontwerp: Het Echte Werk
Zakelijke leiding: Aziza Sbiti
Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam
In samenwerking met: NewBees en George Tobal Producties
Extra informatie:
Hierbij zal passend randprogramma aangeboden worden. Meer informatie volgt.