Van Dik Hout

Dit concert is in So What!

  • Locatie Op Locatie
  • Tijd 21:00 - 00:00
  • Pauze Nee

Het is dertig jaar geleden dat Van Dik Hout de vaderlandse hitlijsten bestormt met hun onverwoestbare klassieker Stil In Mij. Vier van hen, Martin, Sandro Assorgia, (gitaar), Dave Rensmaag (gitaar) en Ben Kribben (bas) leren elkaar kennen op Openbare Scholengemeenschap Nieuwediep, waar ze in 1985 een bandje beginnen. Drummer Louis de Wit (van het Johannes College) voegt zich er later bij. Vijf lefgozertjes met Noord-Hollandse branie. Ze delen een warm kloppend rockhart en liefde voor een rafelige gitaarsound. Pearl Jam, Neil Young, Stones en Black Crowes vormen hun referentiekader. Ze zijn van de generatie Nirvana en kruiden hun rock met grunge. Hun eerste Nederlandstalige liedjes schrijven Martin en Sandro samen tussen de pizzadozen en Parmezaanse kaas in een ruimte die ze het rockhok noemen, boven bij de pizzeria Costa Smeralda van Sandro’s ouders. Martin: ‘Ik kan me het beste uitdrukken in het Nederlands.’ Nederlandstalige rock is op dat moment allerminst een vanzelfsprekendheid.

De single Stil in Mij – gereleased op 5 mei 1994 – is vandaag de dag goed voor bijna 40 miljoen streams op Spotify, maar doet bij de release aanvankelijk heel lang niks. Pas wanneer Wim Rigter en Frits Spits Stil In Mij gaat draaien volgen meerdere omroepen. Veronica programmeert Van Dik Hout op hun Hollands Hits Festival. Ineens staan daar 30.000 mensen Stil In Mij mee te brullen. De zomer van 1994 is de zomer van Stil In Mij. Rond de eeuwwisseling verkiezen 3FM-luisteraars de song tot beste Nederlandstalige single aller tijden. Debuutalbum Van Dik Hout wordt in sneltreinvaart platina, met bijna 200.000 verkochte exemplaren. In 1999 vormt Van Dik Hout met Acda & Munnik de gelegenheidsformatie De Poema’s. Samen scoren ze de hits Mijn Houten Hart en Zij Maakt Het Verschil (nr 1.) en vullen ze vier keer de Heineken Music Hall.

Van Dik Hout is drie decennia lang een household name in de vaderlandse popcultuur. Ze slepen vele prijzen en Awards in de wacht. Een Edison (beste Groep Nationaal Populair), Gouden Hap, drie keer Beste Rockgroep volgens de lezers van Hitkrant. Vijf keer op rij een TMF Award: Beste Rockgroep Binnenland. Ze hadden ooit ook een bandkanarie. Deze heette Dikkie en overleed vrij snel na de release van hun derde album Kopstoot Van Een Vlinder. In 2002 spelen ze in de Arena tijdens het huwelijksconcert voor Máxima en Willem-Alexander. Hun steevast uitverkochte optredens in Paradiso rond de jaarwisseling vormen inmiddels een legendarisch jaarlijks terugkerend ritueel.

Ze zijn trots op hun festivalreputatie en staan op alle grote festivals: Noorderslag, Parkpop, Lowlands etc. Hun eerste keer op Pinkpop in 1995 vergeten ze nooit meer. Martin: ‘We werden als jonge honden op zo’n groot podium gegooid en alle zenuwen en alle bravoure kwamen samen.’ Ander hoogtepunt op festivalgebied: optreden op Concert At Sea in 2018. Sandro: ‘Een grote triomf, gaf een inspirerende boost.’ Drie jaar later overlijdt hun toenmalige drummer Oscar Kraal. Hun gevoelens daarover verwerken ze prachtig bezield in het nummer Op De Golven Dansen Wij, dat Frits Spits inspireert tot de titel van zijn recente boek. Van Dik Hout beschouwt het als een bijzonder voorrecht en verheugt zich erop om Dertig Jaar Stil In Mij niet geruisloos voorbij te laten gaan, maar uitbundig en luidruchtig rockend te vieren met hun fans op zaterdag 18 mei 2024 in AFAS LIVE in Amsterdam en nog lang daarna.

OVER DE VENUE
Poppodium So What! is het bruisende muziekcentrum van Gouda en omgeving en organiseert het hele jaar door verschillende evenementen voor jong en oud. Of je nu houdt van rock, pop, hiphop of elektronische muziek, er is voor ieder wat wils bij So What! Met een capaciteit van 420 bezoekers is So What! een intieme locatie in het hart van Gouda, waar je dicht bij je favoriete artiesten kunt staan en de energie van de muziek kunt voelen. Het is de perfecte plek om lokale en nationale talenten te ontdekken en om te genieten van bekende artiesten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Naast de reguliere concerten organiseert So What! ook speciale evenementen, zoals clubavonden en themafeesten, die plaatsvinden op unieke locaties in en rondom Gouda. Of je nu alleen komt, met vrienden of met je partner, bij So What! ben je altijd welkom. De kaartjes voor de evenementen van So What! zijn betaalbaar en gemakkelijk online te kopen. Mis dus geen enkel optreden van jouw favoriete artiest en houd de website van So What! in de gaten voor het laatste nieuws en de volledige evenementenkalender in en rondom Gouda. Kortom, als je op zoek bent naar een avond vol muziek, gezelligheid en leuke mensen in Gouda en omgeving, dan is Poppodium So What! de place to be. Kom langs en ontdek wat So What! te bieden heeft voor de lokale muziekliefhebbers en bezoekers van buiten de stad!

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend