Trompettist in Auschwitz

Soy Kroon en Thomas Cammaert

Toneel
 • Locatie Grote Zaal
 • Tijd 20:00
 • Pauze Nee
 • Rang 1 € 30,00
 • Rang 2 € 28,00
 • Rang 3 € 18,25

Trompettist in Auschwitz is een verhaal van overleven. Een verhaal van je vastklampen aan het kleinste sprankje schoonheid in een verder compleet duistere wereld. Een verhaal over één van de zwartste bladzijden uit onze wereldgeschiedenis. Een verhaal dat aantoont hoe belangrijk het is dat we het blijven vertellen. Dat we blijven herdenken. Dat we nooit vergeten.  

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.  

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen in een regie van Eddy Habbema het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz. Het boek van Dick Walda wordt door Allard Blom bewerkt tot theatertekst.  

Recensies 

Trompettist in Auschwitz ging op 4 april 2022 in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in première. De voorstelling ontving lovende recensies van zowel pers als publiek. Ter gelegenheid van 80 jaar herdenking en bevrijding zijn Soy Kroon en Thomas Cammaert nog één keer te zien in deze bejubelde voorstelling.   

★★★★ Intieme scènes maken indruk – NRC (naar artikel
★★★★ Schrijnende nachtmerrie die binnenkomt – Dagblad van het Noorden (naar artikel)
★★★★ Dit stuk werkt in al zijn ingetogen eenvoud – Musicalworld (naar artikel
★★★★ Het spel is ijzersterk – Musicalsites (naar artikel)
★★★★ Een meesterlijke topprestatie – Theaterparadijs (naar artikel)
★★★★ Zeer indrukwekkend – Ilovetheater (naar artikel)
Indrukwekkend theater – Theaterkrant (naar artikel)
Intiem, integer en indringend – Musicaljournal (naar artikel) 

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven noemde de voorstelling na afloop in een post op X ‘indrukwekkend’ en dankte Soy en Thomas voor een onvergetelijke avond.  

Gezellig Nagenieten arrangement - € 12,50 pp

 • Een gereserveerd tafeltje in een van de foyers
 • Een drankje naar keuze (uit het Hollands assortiment)

 • Een plank met hartige hapjes zoals bittergarnituur, diverse nootjes en kaaskoekjes
Lees meer

Warm Welkom arrangement - € 12,50 pp

 • Koffie naar keuze of een potje thee met glaasje stroopwafellikeur met slagroom

 • Diverse zoete lekkernijen zoals boterkoek, brownies en petit fours
Bijboeken €12,50

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend

Tips