LeineRoebana

STORM

Dans
  • Locatie Kleine Zaal
  • Tijd 20:30
  • Pauze Nee
  • Rang 1 € 25,00
Archief

Vanwege het grote succes en de prachtige ontvangst door pers en publiek keert de wervelende dansvoorstelling STORM van LeineRoebana dit seizoen terug en is ook in ons theater zien. De voorstelling werd geprezen om het aanstekelijke gevoel van bevrijding en was te o.a. te zien in het Meesterwerken Programma van de Nederlandse Dansdagen.

STORM is een unieke samenwerking tussen componiste Calliope Tsoupaki die durft te denken vanuit beweging en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana die vormgeven aan klank. Vitale emoties, ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een stormachtige voorstelling met zes dansers en drie musici. Tsoupaki is Griekser dan haar Nederlandse titel ‘Componist des Vaderlands’ van de afgelopen jaren doet vermoeden en Andrea Leine is vanaf jongs af aan gefascineerd door het rituele, mysterieuze en tegelijkertijd explosieve karakter van Griekse dansen en muziek. Meltemi, de zwoele Griekse wind, was dan ook de werktitel. Dat werd STORM.

De titel klinkt gewelddadiger dan de intieme dans en muziek. Die geeft veeleer de vele gemoedstoestanden weer van mensen die schuilen voor de storm. Net als de muziek is de dans afwisselend emotioneel en ritueel. Soms geeft het ritueel troost, dan weer vindt de emotie een uitweg. Er duiken samenklanken en bewegingen op die in de verte doen denken aan het kleurrijke Griekenland
en dan weer omslaan in hun tegendeel.

Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten. STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties.

20:00 INLEIDING – LeineRoebana

Deze inleiding is gratis voor iedereen die naar STORM gaat. De inleiding is anders dan anders en zal deze keer plaats vinden in de zaal.

Eén van de dansers die te zien is in deze voorstelling, Kris Mohammed Adem, werd in 2022 genomineerd voor de Zwanen in de categorie ‘meest indrukwekkende dansprestatie’.

“Kris Mohammed Adem beweegt zich in de voorstelling STORM van LeineRoebana cirkelend als een natuurverschijnsel of in een zinderende rondedans over het podium. Met lichte tred, maar vol overgave en soms bijna ongecontroleerd, grijpt Adem de toeschouwer, om deze later weer zacht te laten landen.”

Andrea Leine: ‘Van jongs af aan raakte ik gefascineerd door de ingehouden energie en ritme, de brutaliteit, het eindeloze cirkelen en het rituele doordansen totdat de zon op komt. En dan ineens, midden in de dans, stopt iedereen en gaat naar huis. De vele keren dat ik in de kleine dorpen urenlang meedanste gaven mij een ervaring die ik in mijn carrière als danseres en choreografe altijd met me mee zou nemen. Nu in STORM komt door het contact met Calliope deze energie weer helemaal los.’

Calliope Tsoupaki: ‘Andrea en ik hebben een connectie met Griekenland waardoor we elkaar op een bijzondere manier aanvoelen. Dan hadden we het over deze Griekse energie, en wisten we dat we het over hetzelfde hadden. We gingen er allebei gewoon voor, bijna instinctief. Dat heeft mij ook aangespoord om dieper te duiken in de Griekse dans en muziek. Het heeft een wilde energie opgeleverd die je door heel de performance voelt, alsof de storm het erin blaast.’

Harijono Roebana: ‘Het ritueel van STORM komt van twee kanten. Soms worden de dansers en muzikanten door het ritueel gedragen, dan worden ze opgenomen door de vorm. En soms komt het ritueel van binnenuit, dan wordt het opgeroepen en belichaamd.’

 

Een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren. Dat componist Calliope Tsoupaki daarvoor adembenemende muzikale momenten weet te creëren, is op zich al een bezoek waard aan dit dansfeest.
— Theaterkrant
De stormachtige uitbarstingen van individuele dansers geven de nieuwe choreografie van LeineRoebana een aangename aardse warmte.
— NRC

Dansgezelschap LeineRoebana, ruim 25 jaar op zoek naar versmelting van muziek en dans, kunnen met Storm een geslaagde samenwerking met muziekmakers aan hun indrukwekkende lijstje (van Tan Dun tot Maarten Altena) toevoegen.
— Trouw
Storm is een prachtige polyfonie van bewegingen uit de LeineRoebanastijl, gemixt met Griekse volksdans, muziek uit verschillende windrichtingen en het gehuil van een gestrande zeehond.
— Het Parool

Warm Welkom arrangement

  • Koffie naar keuze of een potje thee met glaasje stroopwafellikeur met slagroom

  • Diverse zoete lekkernijen zoals boterkoek, brownies en petit fours
Bijboeken €9,50 p.p.

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend

Tips