Jan Willem Rozenboom

plays Bach - donderdagmatinee

Theatercollege
  • Locatie Kleine Zaal
  • Tijd 14:30 - 15:50
  • Pauze Nee
  • Rang 1 € 21,50
Archief

Nieuw album met Bach bewerkingen voor piano solo.

Zijn fascinatie voor de geniale meerstemmigheid van Bachs muziek ligt ten grondslag aan het album.

"In de auto heb ik vaak Radio 4 aan. Een paar jaar geleden reed ik op de snelweg toen de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit uit de Cantate BWV 115 langskwam. Wat kwam dat binnen zeg. Het was een overweldigende, zelfs haast hypnotiserende ervaring. Vooral de meerstemmigheid intrigeerde me. Ik ben het thuis grondig gaan uitzoeken en vanuit die studie is mijn eerste pianotranscriptie ontstaan. Tot dan toe concentreerde ik me altijd op de klavierstukken van Bach, maar vanaf dat moment ben ik ook de ongekende schoonheid van zijn werk in de volle breedte gaan ontdekken. Aus Liebe will mein Heiland sterben uit de Matthäus-Passion is misschien wel de mooiste muziek ooit geschreven. Het orgelwerk Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ BWV 639 vind ik vooral indrukwekkend vanwege de harmonische wendingen. Soms schuurt het tegen het atonale aan, toch klinkt het altijd natuurlijk."

Jan-Willem Rozenboom komt uit een 'klassiek nest'. Zijn ouders hadden vroeger de hele dag Radio 4 aan staan en als een bepaald programma zijn vader niet aanstond, werd er overgeschakeld naar de WDR. Deze liefde voor muziek vormt de basis van de carrière van Jan-Willem. In 2000 studeerde hij cum laude af aan het Brabants Conservatorium maar hij werd pas echt een 'grote jongen' tijdens zijn master-studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. "Drie jaar lang ben ik gedrild door mijn docent Rian de Waal", zegt een dankbare Rozenboom. "Het accent lag daarbij vooral op Bach en Beethoven. Hij heeft me geleerd wat studeren is. Hoe je een groot werk gedegen in de grondverf zet en hoe je er volledige controle over krijgt om het vervolgens weer helemaal los te kunnen laten. Ook heb ik die jaren geleerd hoe een spanningsboog te creëren, de aandacht van het publiek vast te houden en een juiste cadans te vinden. De cd met de Goldbergvariaties, die Rozenboom in 2015 uitgebracht, werd zeer goed ontvangen. Een seizoen lang toerde hij met dit programma door Nederland. Daarna heeft hij zich anderhalf jaar lang aan Schubert gewijd, wat heeft geleid tot het dubbelalbum Jan-Willem Rozenboom plays Schubert.

Op 18 maart 2023 is het album "Rozenboom plays Bach – Seven Transcriptions" uitgekomen, de basis van zijn nieuwste theatervoorstelling.
 

Gezellig Nagenieten arrangement

  • Een gereserveerd tafeltje in een van de foyers
  • Een drankje naar keuze (uit het Hollands assortiment)

  • Een plank met hartige hapjes zoals bittergarnituur, diverse nootjes en kaaskoekjes
Bijboeken €11,50 p.p.

Warm Welkom arrangement

  • Koffie naar keuze of een potje thee met glaasje stroopwafellikeur met slagroom

  • Diverse zoete lekkernijen zoals boterkoek, brownies en petit fours
Bijboeken €9,50 p.p.

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend

Tips