Jacob Derwig en Abke Haring

Panic Room

Toneel
 • Locatie Grote Zaal
 • Tijd 20:00
 • Pauze Nee
 • Rang 1 € 28,50
 • Rang 2 € 26,50
 • Rang 3 € 17,25
Archief
"Een verhaal als een verse wond, met een geheel oncynische kijk op de onbevattelijke verhouding tussen mens en oorlog, liefde en dood, het individu en de wereld."
— Trouw

Midden in een Niemandsland staat een huis waar twee geliefden elkaar treffen. De één is ziek en op de vlucht voor het onontkoombare einde. De ander is een oorlogscorrespondent die terugkeert van een levensveranderende reis naar een conflictgebied. In een race tegen de klok dringt het verleden zich aan hen op en dwingt hen elkaar tot op het bot te fileren. Wanneer de wereld door de wanden heen breekt en de kamer te klein blijkt voor hun conflict, reizen ze af naar de plek waar een onbevattelijk verlies diep onder het hete zand begraven ligt. Eén ding is zeker: in het diepste donker schuilt een nog grotere duisternis.

Panic Room is een intieme en lijfelijke voorstelling over sterven en afscheid nemen. Waar eindigt het recht op het langste leven en begint de verantwoordelijkheid voor de dood van de ander? Na hun succesvolle samenwerking aan het familiedrama Sea of Silence slaan Floor Houwink ten Cate, Esther Duysker en Abke Haring voor Panic Room de handen ineen met Jacob Derwig.

 

Recensies:

8WEEKLY ★★★★★
“Een oogverblindend mooie aanklacht tegen oorlogvoeren. Actueler kan een theatervoorstelling niet zijn.”

De Volkskrant ★★★★
“Hoogtepunt is de lange monoloog van Abke Haring waarin ze minutieus verslag doet van een orgie van geweld als ze terechtkomt op een slagveld. Hartverscheurend.”

Theaterkrant
“Panic Room is een bij vlagen overweldigende ervaring, met hartverscheurend mooie momenten, vooral waar het fysieke spel van de twee geweldige acteurs zowel hun wanhoop als de passie ongenadig mooi verbeeldt.”.

 

19:15 INLEIDING – Panic Room

Gezelschapsdramaturg Vincent Wijlhuizen neemt je tijdens deze inleiding mee in het maakproces van Panic Room. Wat was de ‘vonk’ achter deze voorstelling, en hoe ontwikkelde regisseur en co-schrijver Floor Houwink ten Cate dit tot de “overweldigende ervaring, met hartverscheurend mooie momenten” (Theaterkrant) die nu op de planken staat? Samen met Vincent duik je in de thematiek van Panic Room, onderzoek je het belang van dit soort maatschappelijk actuele voorstellingen, en leer je hoe je deze voorstellingen met een actieve en geëngageerde blik kunt bekijken.

De inleiding duurt maximaal 30 minuten en is voor €5,- te boeken bij de voorstelling. Je koopt een ticket voor de inleiding in het bestelproces. Na het kiezen van de stoelen kan de inleiding worden toegevoegd. Heb je al tickets voor de voorstelling? Mail of bel dan met onze tickets & servicebalie.

kassa@goudseschouwburg.nl
Tel. 085 239 1501

“De sterk gestileerde vorm van Sea of Silence heeft een verpletterende uitwerking: de gezinsleden die gebukt gaan onder het geweld van de vader zitten muurvast in de circuschoreografie waarmee ze de schone schijn ophouden.” – Top 5 beste voorstellingen van 2022 in het NRC

over de makers
Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.

credits

Regie: Floor Houwink ten Cate
Tekst: Esther Duysker & Floor Houwink ten Cate
Spel: Abke Haring & Jacob Derwig
Dramaturgie: Liet Lenshoek
Tekstbijdrage: Abke Haring, Jacob Derwig & Casper Vandeputte
Compositie: Jimi Zoet
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Decorontwerp: Marloes en Wikke
Lichtontwerp: Varja Klosse
Geluidsontwerp: Sander van der Werff
Videoadvies: Hendrik Walther
Lichttechnicus: Mart Hielema
Kleder: Sanne Kamp & Nathalie Alink
Regieassistent: Anna op de Weegh
Assistent decorontwerp: Merel de Vroome & Fay van Erp (stage)
Met dank aan: Berthe Spoelstra & Ronald Schinkelshoek

Gezellig Nagenieten arrangement

 • Een gereserveerd tafeltje in een van de foyers
 • Een drankje naar keuze (uit het Hollands assortiment)

 • Een plank met hartige hapjes zoals bittergarnituur, diverse nootjes en kaaskoekjes
Bijboeken €11,50 p.p.

Warm Welkom arrangement

 • Koffie naar keuze of een potje thee met glaasje stroopwafellikeur met slagroom

 • Diverse zoete lekkernijen zoals boterkoek, brownies en petit fours
Bijboeken €9,50 p.p.

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend

Tips