De Plantage van onze voorouders

Orkater

Toneel
  • Locatie Kleine Zaal
  • Tijd 20:30 - 22:00
  • Pauze Nee
  • Rang 1 € 22,50
Archief

muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva

“wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien”

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

“Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.” 
– Manoushka Zeegelaar Breeveld

Nagesprek

Na de voorstelling start: 22.05 uur (duur: 40 min) organiseren Orkater en Stichting Tout Lui Faut een bijzonder nagesprek, gehost door de echte Maartje Duin en Peggy Bouva van de podcastserie. Zij gaan in gesprek met een koppel wiens familiegeschiedenis ook verbonden is door het slavernijverleden. Zij worden uitgenodigd om met een luisterend publiek dieper in te gaan op hun gedeelde geschiedenis en de impact die deze heeft gehad op hun levens. In De Goudse Schouwburg zijn te gast: Noraly Beyer & Hans Kristian Ploos van Amstel. De voorvader van Hans Kristians vrouw was plantagehouder in Suriname in de jaren ’60 van de 19e eeuw. Thuis hield hij bedienden in slavernij. Een van hen was Sophietje, de voormoeder van Noraly Beyer.

concept Manoushka Zeegelaar Breeveld regie Geert Lageveen tekst Bodil de la Parra spel Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld muziek Shauntell Baumgard en Yavi Vroom scenografie Mathieu Wijdeven kostuums Annique Nahumury (Terror Kittens) lichtontwerp Stefan Dijkman gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast De Plantage van onze voorouders

Gezellig Nagenieten arrangement

  • Een gereserveerd tafeltje in een van de foyers
  • Een drankje naar keuze (uit het Hollands assortiment)

  • Een plank met hartige hapjes zoals bittergarnituur, diverse nootjes en kaaskoekjes
Bijboeken €11,50 p.p.

Warm Welkom arrangement

  • Koffie naar keuze of een potje thee met glaasje stroopwafellikeur met slagroom

  • Diverse zoete lekkernijen zoals boterkoek, brownies en petit fours
Bijboeken €9,50 p.p.

Word Vriend

Met jouw steun kunnen we een gevarieerd programma voor iedereen blijven bieden. Als Vriend ben je bovendien nog dichter betrokken bij de schouwburg en geniet je van verschillende voordelen.

Word nu Vriend

Tips