vr 17 jan 2020
20:30 uur

Kleine Zaal
Toneel
verhalend

Pauze: Nee

€ 21.00

Hotel Modern & Arthur Sauer

Ons Wereldrijk

MET ZEVENMIJLSLAARZEN DOOR DE GESCHIEDENIS VAN NEDERLAND EN INDONESIË

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. Het miniatuur-eilandenrijk wordt bevolkt door honderden poppetjes van 8 cm groot.

Het verhaal begint in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Hotel Modern laat met ingenieus poppenspel zien hoe het kolonisatieproces zich heeft voltrokken.

Makers en spelers Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle

www.hotelmodern.nl

Wat een schouwspel. Prachtig om te zien hoe het verhaal wordt verteld en uitgebeeld. Een kleine grootse voorstelling. Opmerking voor de schouwburg: waarom zijn de pauzedrankjes (wijn) aanzienlijk minder gevuld dan de drankjes die je daarna koopt? Het was een tijdje gelijk maar helaas nu weer niet meer.

- De Jong

Opnieuw een knappe voorstelling van Hotel Modern.waarin de kwalijke kanten van ons koloniaal verleden in ons Nederlands Indië op een boeiende wijze in miniatuur tot leven zijn gebracht. Alle scenes zijn na afloop van de voorstelling van dichtbij, toegelicht door de bedenkers en spelers te bekijken. Dit geeft extra inhoud aan het vertelde verhaal.

- Peter Jansz

Lang leven de verbeelding. Het is ongelofelijk dat het Hotel Modern steeds weer je lukt je mee te slepen in een verhaal in een wereld die bestaat uit ijzerdraad, lapjes en karton.

- Janjaap van Elst

We hadden echt geen idee wat we konden verwachten en zagen vervolgens een prachtig poppenspel dat in miniatuur werd gespeeld en via camera's te zien was op een groot scherm; ondertussen werd het verhaal verteld over de rol van de Nederlanders in Indonesië. Het was indrukwekkend, creatief en prachtig.

- Nel Fredrikze

Geweldige voorstelling!

- J.H. Husson - den Otter

Ik was enorm verrast! Wat een prachtige speelvloer en al die kleine figuurtjes, heel mooi gemaakt. En het spel ermee maakte het helemaal af! Enorm leuk om na afloop even alles van dichtbij te mogen bekijken. Dank je wel voor de prachtige voorstelling, het voegt echt iets toe aan theater.

- Annelies Weijermars-Juffermans

Prachtige voorstelling!

- Ingrid

U kunt hier uw reactie plaatsen