za 14 jan 2023
20:00 uur


Grote Zaal
Toneel

Pauze: Nee
Verwachte eindtijd: 21:30 uur

1e rang€ 25.00
2e rang€ 23.00
3e rang€ 15.50

Theater Utrecht en DOX

Quake

 

Een energieke, ontwapenende en muzikale theater-en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft. Net als een aardbeving duizenden kilometers verderop hier een vloedgolf kan veroorzaken, zijn wij producten van onze geschiedenis. Quake is gemaakt door acht hartstochtelijk eerlijke performers die hun persoonlijke ‘quakes’ op verschillende plekken in de tijden op de aarde hebben liggen. Deze dansende, pratende, zingende talenten doen vol zelfbewust zijn hun verhaal.
“De opzwepende combinatie van vlijmscherpe teksten en energiekedans tilt de voorstelling tot grote hoogtes” aldus NRC★★★★★.

Samen met regisseur Casper Vandeputte, choreografen Melvin Fraenk en Çağdas Gülum en muzikant Tom van Wee onderzoeken de performers hoe hun verhaal samenhangt met de levensverhalen van de mensen om hen heen en ook jij wordt aangespoord om (opnieuw) je eigen levensverhaal onder ogen te zien. Zodat we niet vergeten dat we geschiedenis zijn.

“Het ijzersterke aan Quake is dat de focus daarbij op grote historische processen komt te liggen,zonder ooit de persoonlijke impact uit het oog te verliezen. Door het verleden recht in de ogen te kijken maakt Quake op overtuigende wijze ruimte voor de mogelijkheid van een nieuw begin”,zo schreef NRC.

Casper Vandeputte: “Er lijkt een maatschappelijke tendens te zijn waarin steeds meer mensen zich verdiepen in waar ze vandaan komen, of dat nou is door hun stamboom uit te zoeken, een DNA test te doen of door opnieuw in onze vaderlandse geschiedenis te duiken. We willen weten waar we van gemaakt zijn en wat ons heeft gevormd. Die kennis is verrijkend maar roept ook vragen op. Zijn we niets meer dan deeltjes die de bevingen doorgeven? Of kunnen we de schokgolven uit het verleden breken? Kunnen we loskomen van wat er voor ons is gebeurd?”

Quake podcast en trailer
Luister naar de Quake podcast via Spotify of Anchor: een gesprek tussen regisseur Casper Vandeputte en Richard Kofi, programmeur bij Bijlmer Parktheater, kunstenaar en curator.
Bekijk hier de trailer.

De pers over Quake
RECENSIE:"Vurige performance die nog wel even natrilt" -Theaterkrant
RECENSIE:"Opzwepend theater over hoe het verleden doorwerkt in het heden" -NRC ★★★★★
RECENSIE:"Quake: een meeslepende dans tegen de draai in" -LeeuwarderCourant

[De voorstelling is geschikt voor 15+]

Over Theater Utrecht en DOX
Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. Het houdt de ogen wijd open naar de wereld en put daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. De makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. Ze werken nauw samen met DOX ,broedplaats en gezelschap in een: hét makersplatform voor theater, urban arts, jongeren en alle(sub)culturen van nu. Bij DOX staan alle disciplines op het podium: dans, performance, muziek, zang en tekst. Ze laten zich inspireren door thema’s en expressievormen die spelen in de jongerencultuur en zijn een schakel tussen de underground en professionele praktijk. Zie www.theaterutrecht.nl en www.wijzijndox.nl.

Workshop
De voorstelling Quake is gemaakt door acht hartstochtelijk, eerlijke performers die elk hun persoonlijke verhaal vertellen. Maar hoe vertel je jouw unieke verhaal? Leer het belang van je afkomst kennen en geef vorm aan je eigen levensverhaal in de Quake workshop. De worshop is gratis voor groepen/organisaties die minimaal tien kaartjes kopen. Meer informatie vind je op de website van Theater Utrecht of stuur een e-mail naar belinda@theaterutrecht.nl.

Tekst & regie: Casper Vandeputte 
Choreografie: Melvin Fraenk en Çağdas Gülum (Artbeat) 
Spel: Ali Zanad, Çigdem Polat, Gary Gravenbeek, Giovanni Pisas, Jatou Sumbunu, Juan Zyad, Marieke Giebels, Noah van der Burgt. 
Muziek: Tom van Wee (Artbeat) 
Dramaturgie: Joris van der Meer 
Decorontwerp: Marc Warning 
Lichtontwerp: Casper Leemhuis 
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel 
Geluidsontwerp: Sander van der Werff  
Coproductie: Theater Utrecht en DOX  
 

U kunt hier uw reactie plaatsen