wo 14 dec 2022
20:00 uur


Grote Zaal
Muziektheater

Pauze: Nee
Verwachte eindtijd: 21:30 uur

1e rang€ 25.00
2e rang€ 23.00
3e rang€ 15.50

Orkater en Bijlmer Parktheater

De Gliphoeve

Een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid

De Gliphoeve, in 2021 door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen, gaat eindelijk op tournee! 

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. “Wie gaat weg en wie blijft hier” is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. 
Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze krijgen geen warm welkom, Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen. 

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is na Woiski vs. Woiski het tweede deel van de muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmerparktheater over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. 

regie Geert Lageveen
tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte en Geert Lageveen
spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes
muzikale leiding Gery Mendes
muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en Franklin Caesar Breeveld
choreografie Dionne Verwey dramaturgie Maarten van Hinte
decor Ruben Wijnstok
kostuums Arien de Vries
regieassistentie Priscilla Vaudelle
lichtontwerp Stefan Dijkman
geluidsontwerp Robert van Delft
 
De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina, de toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol. Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”


www.degliphoeve.nl

Een humor volle voorstelling over een niet zo fraaie periode in de Nederlandse geschiedenis. Vooral de krantenkoppen uit die tijd maakten indruk op mij. Een aanrader voor iedereen die de begrippen “ diversiteit en inclusie ” meer betekenis wil geven

- Roel Scheffer

Een bijzondere voorstelling. Verrassend en verfrissend. De muziek en het toneelspel zijn in balans. Humor en tragiek! Dankjewel voor het inkijkje in een stukje Nederland/Surinaanse geschiedenis

- Elsbeth De Vlaming

U kunt hier uw reactie plaatsen