Podium van de Stad

De Goudse Schouwburg ontwikkelt zich in hoog tempo tot Podium van de Stad: een inspirerende ontmoetingsplaats die wij samen met organisaties en inwoners van Gouda vormgeven. Een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar we verbindingen leggen tussen publiek, spelers en podia. Niet alleen in onze gebouwen, maar ook op andere plaatsen in de stad. We verbinden ons aan Goudse activiteiten en ontwikkelen zelf nieuwe initiatieven. Zo kunnen we samen met Goudse culturele instellingen, maatschappelijke partners, onderwijs, politieke partijen en andere initiatieven bijdragen aan een levendige stad.  

Een greep uit al onze samenwerkingen:

Express Yourself
Onder professionele begeleiding krijgen jongeren de kans om hun verhaal te vertellen en te laten zien middels dans, muziek en zang. Samen met een regisseur, creatief leider, coaches en docenten van verschillende disciplines werken zij hun performance uit tot een voorstelling. Iedere jongere heeft het recht heeft op een podium voor zijn of haar verhaal- en dat podium krijgen zij.

Gouden Dans
Het project ‘Gouden Dans in het theater’ is gericht op mensen die op leeftijd zijn. In 15 dansrepetities maken twee groepen senioren onder leiding van choreograaf Tineke Veenhof een korte theatrale dansvoorstelling. De voorstelling met aansluitend een danssalon voor het publiek wordt gepresenteerd op zaterdag 10 juni 2023.

Gouda750
In dit feestjaar vol activiteiten geven wij samen met het progammateam het slotweekend vorm met een driedaags festival vol activiteiten voor de hele stad. Met theater, spektakel en muziek geven we samen Gouda feestelijk aan toekomstige generaties door. 

Randprogramma in samenwerking met Cultuurhuis Garenspinnerij
Cursisten, muziekensembles en docenten van de Garenspinnerij verzorgen vaak leuke en inspirerende activiteiten rondom de professionele programmering. Met optredens in de foyers en verrassende workshops maken ze een voorstellingsbezoek extra bijzonder.

ActeerLAB in samenwerking met het Jeugdtheaterhuis
Het ActeerLAB is dé plek voor spannende theaterlessen voor jongeren. Via een kennismaking met alle genres kun je ontdekken hoe groot de wereld van theater eigenlijk is. Gecombineerd met kijkjes achter de schermen van de schouwburg en gesprekken met mensen uit het theatervak.

Popprogrammering in samenwerking met SoWhat
Om Gouda te laten genieten van een zo breed mogelijke line-up in een optimale setting, stemmen we onderling de muziekprogrammering af. Zo programmeren we samen met poppodium SoWhat muziek op beide locaties. Dat geldt dit jaar bijvoorbeeld voor de volgende acts: 
08-02 Harry Sacksioni @ De Goudse Schouwburg
24-02 Steffen Morisson @ So What!
17-03 Alex Roeka @ De Goudse Schouwburg
24-03 The Jerry Hormone Ego Trip @ So What!
30-03 Blaudzun @ De Goudse Schouwburg
19-04 Spinvis & Saartje van Camp @ De Goudse Schouwburg
26-05 Engels @ So What!

Voorstellingen voor Goudse scholen en de Brede School
Samen met scholen en de Brede School organiseren wij voorstellingen op maat. Vaak met een educatief en speciaal randprogramma, verzorgd door een gezelschap of maatschappelijke partij. Zo kunnen kinderen en jongeren kennismaken met de wereld van theater en op een mooie manier leren over onderwerpen als geld of bijvoorbeeld pesten.

Gouds Literaire Café in samenwerking met Boekhandel Verkaaik en de Bibliotheek Gouda
De Goudse Literair Cafés steken we dit jaar iets anders in door korter van tevoren een populaire schrijver van dat moment uit te nodigen. Zo sluiten deze middagen dichter aan bij de actualiteit.

Projecten in samenwerking met Museum Gouda, de Bibliotheek en de Garenspinnerij
Verschillende stadsbrede projecten pakken we op met andere grote culturele partijen in de stad. Dat maakt dat deze projecten een bredere invalshoek kennen en meer mensen bereiken.

Gouda bij Kaarslicht
Waarbij we aansluiten met een zelf geproduceerd muzikaal programma vol Gouds talent.

Gluren bij de Buren
In navolging van een groot aantal andere steden in het land, komt het amateurkunstenfestival Gluren bij de Buren voor het eerst naar Gouda op zondagmiddag 5 februari. Vele voordeuren in de stad openen voor intieme huiskamerconcerten. Ook de schouwburg is hiervoor een ontmoetingsplek in de wijk en biedt een podium aan lokale acts. 

Popronde Gouda
De popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar plaatsvindt in een 40-tal steden door het land. Op zondag 1 oktober 2023 strijkt de Popronde neer in Gouda: in poppodia, café's en  in de Goudse Schouwburg. Zo zie je de nieuwe generatie popmuzikanten in je eigen stad.
 
We breiden onze samenwerkingen graag nog verder uit. Heb je een idee? Zoek je een podium voor je activiteit? Klop dan bij ons aan. We denken graag mee bij het opzetten en faciliteren van mooie plannen.  
 
In onze nieuwsbrief, op de website en social media berichten we regelmatig over alle projecten en activiteiten.