Onze Man bij de Taliban genomineerd voor Zilveren Nikpowschijf!

erbrink nieuws.jpg

De documentaireserie Onze man bij de Taliban (VPRO) van Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven is genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2023.

Uit het juryrapport:
We kennen de beelden allemaal: Afghanen die in blinde paniek hun land wilden verlaten, desnoods door zich aan de vleugels van een vertrekkend vliegtuig vast te klampen, nadat de Taliban de macht hadden gegrepen. Niet iedereen denkt bij die beelden: goh, laat ik eens gaan kijken hoe het daar nu is. Journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven deden dat wel. Het leverde een intense serie op vanuit een gesloten land waarin vooral vrouwen van de een op andere dag hun toekomstplannen zagen verdampen. Vrouwen die wel enorm strijdbaar zijn, blijkt uit de gesprekken die Erdbrink met hen voert. Erdbrink was niet de enige die geregeld met tranen in de ogen zat.

De Zilveren Nipkowschijf.
Het is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit de gezamenlijke Nederlandse mediajournalisten en -critici. In alle bescheidenheid is het volgens velen ook de meest gezaghebbende onderscheiding. Ditzelfde geldt voor De Zilveren Reissmicrofoon, die wordt uitgereikt aan het in de ogen van de jury beste radioprogramma van het jaar.

In beide categorieën worden drie titels genomineerd, waarna één winnaar wordt aangewezen. Ook kunnen eervolle vermeldingen en een Ere-Nipkowschijf of -Reissmicrofoon worden toegekend. Deze oeuvreprijzen moeten echter unaniem worden gedragen door de hele jury. De onderscheidingen zijn van belang als stimulering en toetssteen van kwaliteit, alsmede ter versterking van de (auteursrechtelijke) positie van televisie- en radiomakers.

Thomas Erdbrink is dinsdag 6 juni met zijn theatercollege over Onze Man bij de Taliban te zien in de Goudse Schouwburg. Er zijn nog tickets!

Bron: https://nipkowschijf.nl/

Meer nieuws